Alianța Națională Universitară
pentru
Energie Nucleară

Alianța Națională Universitară
pentru
Energie Nucleară

Româna English Français

NOI OPORTUNITĂȚI DE COOPERARE

 

1. Misiunea de expertiză a IAEA

Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară (ANUEN) va lua parte la misiunea de expertiză nivelul 1, organizată de IAEA, prin Serviciul Național Integrat de Consiliere în Educația Nucleară, ce se va derula în toamna acestui an, în România.

 

Într-o primă fază, cele douăsprezece universități fondatoare, împreună cu cele două universități asociate vor completa chestionarul transmis de IAEA, care va sta la baza raportului de țară. Răspunsurile primite vor fi compilate și transmise Agenției, ulterior urmând a fi organizată vizita propriu-zisă. În cadrul acesteia, membrii ANUEN își propun să organizeze întâlniri cu reprezentanții IAEA, pentru a discuta despre: nevoile de resursă umană, competențele solicitate în domeniu și acțiunile viitoare de colaborare.

 

2. Parteneriatul academic FIRST/NEXT între Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară (ANUEN)  și Texas A&M University

Această activitate face parte dintr-o nouă inițiativă numită Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) One Stop Shop, un subprogram în cadrul Programului de infrastructură fundamentală existentă al Departamentului de Stat al SUA pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei cu reactoare modulare mici (FIRST) la care România a aderat în 2021.

 

Parteneriatul va pune accent pe reactoarele modulare mici, printr-o serie de interacțiuni virtuale care acoperă diferite componente ale curriculumului nuclear și modul în care informațiile pot fi încorporate în cursurile academice. În plus, conținutul poate fi inclus în alte discipline care sunt, de asemenea, importante pentru a susține un program de energie nucleară. CRDF Global va oferi coordonare și sprijin logistic pentru a ajuta la implementarea parteneriatului academic.

 

3. Cooperare româno-canadiană

Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară (ANUEN) a început să poarte discuții cu University Network of Excellence in Nuclear Engineering  (UNENE - Canada), privind începerea unor colaborări în domeniul energetic. Parteneriatul se dorește a avea caracter academic, cele două entități stabilind, de comun acord,  următoarele obiective: contribuția la dezvoltarea unui program de studii multidimensional, cu reprezentativitate națională și internațională, în directă corelare cu nevoile socio-economice ce urmăresc dezvoltarea durabilă, reducerea la zero a emisiilor de carbon, prin promovarea ca sursă primară de energie, energia nucleara; contribuirea la educație pentru energia nucleară ca parte integrantă a dezvoltării durabile; creșterea integrării naționale a pregătirii resursei umane pentru domeniul energiei nucleare; promovarea și coordonarea de acțiuni de advocacy, de reprezentare și de realizare de  parteneriate internaționale în interesul dezvoltării durabile a energiei nucleare.

 

 

A DOUA ADUNARE GENERALĂ ANUEN

 

Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară (ANUEN) a organizat, vineri, 17 ianuarie 2025, la sediul POLITEHNICII București, a doua Adunare Generală la care au participat reprezentanții celor douăsprezece universități fondatoare și ale celor două universități asociate.

 

Membrii fondatori au ales noul Consiliu Director, care își va exercita atribuțiile pentru următorii cinci ani, acesta fiind format din:

  • Președinte: Dumitru CHIRLEȘAN, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București;
  • Vicepreședinte: Ionuț TOPALĂ, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași;
  • Vicepreședinte: Andrei CZIKER, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
  • Secretar științific: Vasile BERCU, Universitatea din București;
  • Membru: Cătălin ANDRUȘ, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza;
  • Membru: Mihai GÎRȚU, Universitatea Ovidius din Constanța;
  • Membru: Iulian PETRIȘOR, Universitatea din Craiova.

 

De asemenea, Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Politehnica Timișoara au primit acceptul Adunării Generale de a se alătura ANUEN în calitate de membrii asociați, ceea ce demonstrează interesul mediului academic față de această inițiativă.

 

Adunarea Generală s-a încheiat printr-o serie de discuții cu privire la Strategia și Planul de activități aferente anului 2025. Scopul principal a fost acela de a stabili direcțiile de urmat pentru a începe dezvoltarea unui cadru comun de competențe specifice domeniului nuclear și pentru încheierea de colaborări cu actori internaționali de impact.

 

 

LANSARE ANUEN ÎN ARGEȘ

 


Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, organizează miercuri, 15.05.2024, ora 12.00, în locația Corp Central, Târgu din Vale, 1, evenimentul de lansare locală și regională a recent înființatei Asociații Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară [ANUEN] (www.anuen.ro).

PROGRAM

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Centrul Universitar Pitești, organizează miercuri, 15.05.2024, ora 12.00, în locația Corp Central, Târgu din Vale, 1, evenimentul de lansare locală și regională a recent înființatei Asociații Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară [ANUEN] (www.anuen.ro).

12.00 – 12.10

Cuvânt de bun venit

Mihnea COSTOIU, Rector al POLITEHNICA București

12.10 – 12.20

SNEN - contribuie la înscrierea României pe drumul către un viitor sustenabil, energetic

Dumitru CHIRLEȘAN, Prorector al POLITEHNICA București, Președinte ANUEN (interim)

12.20 – 12.50

Sala de Festivități

Luări de cuvânt ale invitaților

Ion MÎNZÎNĂ - CJ Argeș

Cristian GENTEA – Primăria Pitești

IPS CALINIC - Arhiepiscopia AG

Nicolae BRÂNZEA - UPB-C.UPIT

Dumitru TUDOSOIU – ISJ Argeș

Constantin PĂUNOIU – RATEN ICN

Petre MIN – CNCAN

Andrei MUȘETOIU – SNN-FCN

Andrei APOSTOL – SNN + RO POWER

12.50 – 13.00

Amfiteatrul VALECA - Comemorarea lui Șerban Constantin VALECA la 2 ani de la trecerea la cele veșnice

Nicolae BRÂNZEA, Dumitru CHIRLEȘAN precum și alți invitați, la liberă opțiune

Pe parcursul a maximum o oră, vi se vor prezenta scopul, obiectivele și acțiunile prevăzute a se implementa local, regional și național, provocările actuale ale domeniului energetic, precum și oportunitățile de dezvoltare durabilă ale regiunii.

Vom avea și un moment comemorativ al celui care a fost Prof. Univ. Dr. Ing. Șerban Constantin VALECA, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc doi ani. Domnia Sa a fost unul dintre promotorii cei mai activi în țară și în lume ai energiei nucleare, susținător fervent al ideii de școală națională pentru energia nucleară.

Vă mulțumim anticipat și să vă urăm succes profesional, sănătate și bucurii în viața personală.

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/84514699381

 

 

VIZITA AMBASADORULUI FRANȚEI

 


Vineri, 19.04.2024, la sediul Centrului Universitar Pitesti al Universitatii Nationale de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, ANUEN a primit vizita Excelentei Sale, dl. Nicolas WARNERY, Ambasador al Republicii Franceze in Romania.

 

Vineri, 19.04.2024, la sediul Centrului Universitar Pitești al Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Asociația "Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară" (ANUEN) a primit vizita Excelenței Sale, domnul Nicolas WARNERY, Ambasador al Republicii Franceze în România, precum și a domnului Rabie Ben ATITALLAH, Atașat pentru cooperare științifică și universitară, Institutul Francez din România. Au fost discutate scopul, obiectivele și viziunea ANUEN.Prezentarea făcută de către domnul Dumitru CHIRLEȘAN, Președinte al ANUEN, este disponibilă pe pagina oficială a Asociației: www.anuen.ro.

PREZENTAREA ANUEN [FR]

 

 

 

ÎNFIINȚAREA ASOCIAȚIEI

ALIANȚA NAȚIONALĂ UNIVERSITARĂ PENTRU ENERGIE NUCLEARĂ

 

Vineri, 29 martie 2024, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București a găzduit Adunarea Generală de înființare a Asociației Alianța Națională Universitară pentru Energie Nucleară.

 

Scopul Asociației este reprezentat de formarea, promovarea și susținerea educației specifice domeniilor de activitate reprezentate de energia nucleară și/sau domeniile conexe acesteia, în vederea creșterii ratei de participare și integrare pe piața europeană a muncii a specialiștilor din aceste domenii de activitate.

 

În cadrul Adunării Generale, au fost stabilite obiectivele și activitățile pe care ANUEN își propune să le implementeze, precum și modul de lucru care va fi abordat. De asemenea, membrii fondatori au votat în unanimitate și au semnat Actul Constitutiv și Statutul Asociației.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai celor 12 universități fondatoare și reprezentanți ai instituțiilor de profil,  NEA-OECD, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A., FCN Pitești, CNCAN, ANDR, RO POWER, RATEN, RATEN-CITON, IFIN-HH, ROMATOM. Lor li s-au adăugat studenți ai Universității POLITEHNICA București, interesați de domeniul energiei.

 

 

Stiri
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.